Wat werkt laxerend bij baby’s?

wat werkt laxerend baby

Inhoudsopgave artikel

Obstipatie kan een veelvoorkomend probleem zijn bij baby’s, en kan voor veel ongemak zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om obstipatie op een natuurlijke en veilige manier te verlichten, zonder het gebruik van medicijnen. In deze blogpost gaan we dieper in op de vraag wat werkt laxerend bij baby’s, en delen we verschillende tips en technieken om obstipatie bij je kleintje te voorkomen en te verlichten.

Laxerende middelen voor baby’s

Als je baby last heeft van obstipatie, is het begrijpelijk dat je op zoek bent naar oplossingen om de pijn te verlichten. Er zijn verschillende laxerende middelen beschikbaar die kunnen helpen bij het stimuleren van de darmbewegingen van je baby. Naast medicijnen zijn er natuurlijke middelen waarmee je obstipatie bij je baby kan verlichten zonder bijwerkingen.

Een van de meest effectieve natuurlijke laxerende middelen voor baby’s is het aanpassen van hun dieet. Vul het dieet van je baby aan met vezelrijk voedsel zoals fruit en groenten. Een andere optie is het geven van sappen zoals pruimensap of perensap, die bekend staan om hun laxerende werking.

Een andere natuurlijke optie is massage. Door zachte buikmassage uit te oefenen, kan je de beweging van de darmen van je baby stimuleren en bijdragen aan verlichting van obstipatie.

Ga voorzichtig te werk wanneer je kiest voor laxerende middelen om obstipatie bij je baby te verlichten. Overleg altijd met de kinderarts voordat je medicijnen of supplementen geeft.

Obstipatie bij baby’s begrijpen

Obstipatie bij baby’s kan een bron van zorg zijn voor elke ouder. Het is belangrijk om de oorzaken van obstipatie te begrijpen om het te voorkomen en te verlichten. Obstipatie bij baby’s kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder:

 • Te weinig vezels in de voeding
 • Onvoldoende vochtinname
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Overgang naar vast voedsel
 • Medicijngebruik

Als je baby last heeft van obstipatie, zijn er verschillende tips om de stoelgang te bevorderen en verstopping te voorkomen:

 1. Geef je baby voldoende vocht, zoals water of borstvoeding
 2. Voeg wat vezelrijk voedsel toe aan het dieet, zoals fruit en groenten
 3. Zorg voor de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging
 4. Probeer massagetechnieken om de darmbeweging te stimuleren
 5. Gebruik natuurlijke laxerende middelen zoals pruim of abrikoos om de stoelgang te bevorderen

Daarnaast is het belangrijk om te weten wanneer je medische hulp moet zoeken. Raadpleeg je huisarts als:

Het gaat gepaard met pijn of bloedingen

Het duurt langer dan twee weken

Je baby koorts heeft

Volg deze tips en je baby zal snel weer een gezonde en regelmatige stoelgang hebben.

Voedingstips tegen obstipatie bij baby’s

Voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en behandelen van obstipatie bij baby’s. Hier zijn enkele voedingstips die de darmbeweging van je baby kunnen bevorderen en helpen bij obstipatie:

 • Geef je baby vezelrijk voedsel, zoals fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten. Vezels helpen de ontlasting zachter te maken en de darmen te stimuleren.
 • Moedig je baby aan om veel water te drinken, dit bevordert de hydratatie en helpt bij de spijsvertering.
 • Probeer het geven van fruitpuree van abrikozen, peren of pruimen. Deze vruchten bevatten veel natuurlijke suikers en kunnen een laxerend effect hebben op de darmen van je baby.
 • Yoghurt, kefir en andere gefermenteerde zuivelproducten bevatten probiotica die kunnen helpen bij het bevorderen van de darmgezondheid van je baby. Kies wel voor varianten zonder toegevoegde suikers.
 • Geef je baby regelmatig borstvoeding, dit kan helpen de stoelgang te reguleren.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en dat niet alle voedingsmiddelen voor elke baby werken. Het kan enige tijd duren voordat je het ideale dieet voor je baby hebt gevonden. Als de obstipatie blijft bestaan, raadpleeg dan je arts voor advies.

voeding tegen obstipatie baby

Probiotica voor baby’s met obstipatie

Probiotica zijn levende micro-organismen die een positief effect hebben op de darmgezondheid. Ze kunnen de goede bacteriën in de darmen van je baby ondersteunen en zo bijdragen aan een gezonde darmflora.

Uit onderzoek blijkt dat probiotica kunnen helpen bij het verminderen van obstipatie bij baby’s. Ze kunnen de darmtransit versnellen en de ontlasting zachter maken. Bovendien kunnen probiotica de immuniteit van je baby versterken en de kans op infecties verminderen.

Er zijn verschillende soorten probiotica beschikbaar voor baby’s, waaronder Bifidobacterium lactis en Lactobacillus rhamnosus. Het is belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je probiotica aan je baby geeft.

Er zijn ook natuurlijke bronnen van probiotica die je aan je baby kunt geven, zoals gefermenteerd voedsel, waaronder yoghurt, kefir en zuurkool. Deze voedingsmiddelen kunnen ook helpen bij het ondersteunen van een gezonde darmflora bij je baby.

Let wel op dat niet alle probiotica geschikt zijn voor baby’s en dat de dosering zeer nauwkeurig moet worden bepaald. Overleg altijd met een arts voordat je probiotica aan je baby geeft.

Het belang van beweging voor de darmwerking van baby’s

Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde darmwerking bij baby’s. Wanneer baby’s bewegen, stimuleert dit de darmen en kan het helpen om obstipatie te voorkomen. Bovendien kan voldoende beweging bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van spieren en botten.

Er zijn verschillende manieren om de beweging van je baby te stimuleren, zoals tummy time, waarbij je baby op de buik wordt gelegd om de arm-, nek- en rugspieren te versterken. Ook kun je je baby stimuleren tot kruipen of zitten, wanneer deze daar klaar voor is. Daarnaast is het belangrijk om je baby voldoende ruimte te geven om te bewegen en te spelen.

Naast het stimuleren van beweging, is het ook belangrijk om je baby niet te lang in dezelfde houding te laten liggen. Draai je baby regelmatig om en wissel af tussen bijvoorbeeld buikligging en rugligging.

Door voldoende beweging te stimuleren, kun je bijdragen aan een gezonde darmwerking van je baby en bijdragen aan een gezonde ontwikkeling.

Massagetechnieken om obstipatie bij baby’s te verlichten

Baby’s met obstipatie kunnen soms baat hebben bij massage om de darmbeweging te stimuleren. Er zijn verschillende massagetechnieken die je kunt proberen:

 1. Cirkelvormige bewegingen: Maak met de klok mee cirkels met je vingers op de buik van je baby, beginnend bij de navel. Dit kan helpen om gas te verwijderen en de darmbeweging te stimuleren.
 2. Fietsbewegingen: Beweeg de benen van je baby alsof hij of zij op een fiets trapt. Dit kan obstipatie helpen verlichten door de buikspieren te strekken en de darmbeweging te stimuleren.
 3. Buikmassage met drukpunten: Plaats zachtjes je vingertoppen op de buik van je baby en oefen lichte druk uit op verschillende punten, beginnend bij de navel en werkend naar de buitenkant van de buik. Dit kan helpen bij het ontspannen van de darmen en het verlichten van obstipatie.

Blijf altijd voorzichtig en zacht tijdens het masseren van je baby. Als je baby ongemak of pijn lijkt te ervaren, stop dan onmiddellijk. Massagetechnieken moeten worden aangevuld met andere oplossingen, zoals veranderingen in de voeding en voldoende hydratatie om de symptomen van obstipatie bij je baby te verlichten.

massagetechnieken obstipatie baby

Water drinken voor een gezonde stoelgang bij baby’s

Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde stoelgang bij baby’s. Water is het beste middel om uitdroging te voorkomen en zorgt ervoor dat de ontlasting zacht blijft, waardoor obstipatie wordt voorkomen. Het kan echter lastig zijn om je baby voldoende water te laten drinken. Hier zijn een paar tips:

 • Geef je baby kleine beetjes water tussen de voedingen door.
 • Probeer een drinkflesje met speciale tuit voor baby’s.
 • Voeg een beetje fruitsap toe aan het water om de smaak te verbeteren, maar gebruik hiervoor geen suikerrijke sappen.

Een goede maatstaf is om je baby dagelijks 50 ml per kilo lichaamsgewicht te geven. Bijvoorbeeld, als je baby 6 kilo weegt, moet hij ongeveer 300 ml water per dag drinken.

Zorg er ook voor dat je baby goed gehydrateerd blijft tijdens warm weer en wanneer hij ziek is. Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken als je baby tekenen van uitdroging vertoont.

Wanneer medische hulp zoeken voor obstipatie bij baby’s

Obstipatie bij baby’s is een veelvoorkomend probleem dat meestal kan worden opgelost met natuurlijke middelen en kleine aanpassingen in de voeding en levensstijl van de baby. In sommige gevallen kan het echter ernstiger zijn en is medische hulp nodig. Het is belangrijk om te weten wanneer je moet ingrijpen en contact moet opnemen met een arts.

Als je baby tekenen vertoont van ernstige obstipatie, zoals braken, diarree, koorts, buikpijn die niet lijkt te verdwijnen, bloederige ontlasting of hardnekkige obstipatie die niet reageert op natuurlijke remedies, is het tijd om medische hulp te zoeken.

Obstipatie kan ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Neem onmiddellijk contact op met een arts als je baby symptomen vertoont die wijzen op een mogelijke allergische reactie, darminfecties of andere ernstige medische aandoeningen.

Onthoud dat elke baby anders is en dat wat voor de ene baby werkt, mogelijk niet voor de andere baby werkt. Als de obstipatie van je baby aanhoudt of verergert, raadpleeg dan altijd een arts voordat je medicijnen gebruikt of een nieuwe behandeling start.

Veilige en natuurlijke oplossingen voor obstipatie bij baby’s

Obstipatie kan erg vervelend zijn voor je kleintje en het is begrijpelijk dat je zoekt naar natuurlijke oplossingen om de pijn te verminderen. Gelukkig zijn er veilige en natuurlijke manieren om obstipatie bij je baby te verlichten zonder medicijnen te gebruiken.

Veilige oplossingen

De veiligste oplossing is om de voeding van je baby aan te passen en meer lichaamsbeweging te stimuleren. Een andere veilige oplossing is het masseren van de buik van je baby om de darmbeweging te stimuleren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om medische hulp te zoeken, maar over het algemeen kunnen natuurlijke oplossingen de klachten verminderen zonder bijwerkingen.

Natuurlijke oplossingen

Natuurlijke methoden om obstipatie bij baby’s te verlichten zijn probiotica, water drinken en het eten van voedingsmiddelen die de darmbeweging stimuleren. Zoals peren, pruimen, abrikozen, avocado’s en bananen. Probeer deze voedingsmiddelen op te nemen in het dieet van je baby om obstipatie te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en wat voor de ene baby werkt, hoeft niet persé voor de andere baby te werken. Probeer verschillende oplossingen uit en bespreek mogelijke behandelingen met je kinderarts om tot de juiste aanpak te komen die past bij de behoeften van je baby.

Tips voor een gezonde darmflora van je baby

Een gezonde darmflora is essentieel voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van obstipatie bij je baby. Hier zijn enkele tips om de darmflora van je baby gezond te houden:

 • Geef borstvoeding: moedermelk bevat natuurlijke stoffen die de groei van goede darmbacteriën bevorderen.
 • Voeg prebiotica toe: voedingsmiddelen zoals bananen, uien en asperges bevatten prebiotica die de groei van goede darmbacteriën stimuleren.
 • Geef probiotica: probiotica zijn goede bacteriën die de darmflora ondersteunen en obstipatie kunnen voorkomen. Overweeg probiotica-supplementen of yoghurt met actieve culturen.
 • Zorg voor voldoende vochtinname: voldoende water drinken helpt de darmgezondheid van je baby te behouden.

Het regelmatig reinigen van flessen en drinkbekers van je baby is ook belangrijk om de groei van slechte bacteriën te voorkomen. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan het voorkomen van obstipatie en het bevorderen van een gezonde spijsvertering bij je baby.

Verlicht obstipatie bij je baby op een natuurlijke manier

Obstipatie kan een veelvoorkomend probleem zijn bij baby’s, maar het is niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Er zijn verschillende natuurlijke manieren om je baby te helpen bij het verlichten van obstipatie, zonder het gebruik van medicijnen.

Een van de beste manieren om obstipatie bij je baby te verlichten is door voeding aan te passen. Zorg ervoor dat je baby voldoende vezels binnenkrijgt, zoals fruit en groenten. Daarnaast kan het helpen om voeding te geven die van nature laxerend werkt, zoals perensap of pruimen. Ook water drinken kan helpen bij het verlichten van obstipatie.

Daarnaast kan beweging ook de darmbeweging van je baby stimuleren. Probeer je baby regelmatig te laten bewegen door bijvoorbeeld tummy time te doen of rustig te wandelen met de kinderwagen. Massagetechnieken kunnen ook helpen om de darmbeweging te bevorderen en obstipatie te verlichten.

Verder kan het geven van probiotica aan je baby helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid en het verminderen van obstipatie. Het is echter belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je probiotica aan je baby geeft.

Als laatste is het belangrijk om te weten wanneer je medische hulp moet zoeken voor obstipatie bij je baby. Als je baby last heeft van bloed in de ontlasting, ernstige buikpijn heeft of niet in staat is om ontlasting te produceren, moet je medische hulp zoeken.

Probeer deze natuurlijke methoden en voedingstips om obstipatie bij je baby op een veilige en effectieve manier te verlichten. Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is dat baby’s af en toe obstipatie hebben, maar als je je zorgen maakt, neem dan contact op met een arts.

FAQ

Wat werkt laxerend bij baby’s?

Laxerende middelen, natuurlijke voeding en beweging kunnen helpen bij het verlichten van obstipatie bij baby’s.

Wat zijn laxerende middelen voor baby’s?

Enkele natuurlijke laxerende middelen voor baby’s zijn pruimensap, abrikozenpuree, perenpuree en venkelthee.

Wat zijn de oorzaken van obstipatie bij baby’s?

Obstipatie bij baby’s kan worden veroorzaakt door de overgang naar vast voedsel, onvoldoende vochtinname, te weinig vezels in de voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Hoe kan ik obstipatie bij mijn baby voorkomen en verlichten?

Enkele tips om obstipatie bij baby’s te voorkomen en verlichten zijn het aanbieden van vezelrijke voedingsmiddelen, voldoende vochtinname, beweging stimuleren en regelmatig masseren van de buik.

Welke voedingsmiddelen kunnen de darmbeweging bij baby’s bevorderen?

Voedingsmiddelen zoals peren, pruimen, abrikozen, volkoren granen, peulvruchten en groenten kunnen de darmbeweging van baby’s bevorderen.

Kan probiotica helpen bij obstipatie bij baby’s?

Probiotica kunnen de darmgezondheid van baby’s ondersteunen en mogelijk helpen bij het verminderen van obstipatie.

Waarom is voldoende beweging belangrijk voor een gezonde darmwerking bij baby’s?

Voldoende beweging stimuleert de darmbeweging bij baby’s en kan helpen bij het voorkomen van obstipatie.

Welke massagetechnieken kunnen helpen bij obstipatie bij baby’s?

Enkele massagetechnieken die de darmbeweging bij baby’s kunnen bevorderen zijn de fietsbeweging, kloksgewijze buikmassage en het masseren van de benen en voeten.

Moet mijn baby water drinken voor een gezonde stoelgang?

Ja, voldoende hydratatie is belangrijk voor een gezonde stoelgang bij baby’s. Water is een goede keuze om te hydrateren.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor obstipatie bij mijn baby?

Als de obstipatie aanhoudt, gepaard gaat met andere symptomen zoals braken of bloed in de ontlasting, is het raadzaam om medische hulp te zoeken.

Zijn er veilige en natuurlijke oplossingen voor obstipatie bij baby’s?

Ja, er zijn veilige en natuurlijke oplossingen zoals het aanpassen van de voeding, voldoende vochtinname, stimuleren van beweging en regelmatig masseren van de buik.

Hoe kan ik de darmflora van mijn baby gezond houden?

Het geven van borstvoeding, het aanbieden van gefermenteerde voedingsmiddelen en het vermijden van overmatig gebruik van antibiotica kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darmflora bij baby’s.

Welke natuurlijke methoden en voedingstips kunnen helpen bij het verlichten van obstipatie bij mijn baby?

Natuurlijke methoden zoals het verhogen van vezelinname, voldoende hydratatie, beweging stimuleren en het geven van pruimenpuree kunnen helpen bij het verlichten van obstipatie bij baby’s.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest