wat te doen tegen reflux baby

wat te doen tegen reflux baby

Inhoudsopgave artikel

Heeft jouw baby last van reflux? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen. Reflux bij baby’s is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er manieren om het te behandelen en te verlichten. In dit artikel zullen we praktische tips delen om jouw kleintje te helpen bij het omgaan met reflux.

Reflux bij baby’s kan behoorlijk ongemakkelijk zijn, zowel voor de baby als voor de ouders. De symptomen kunnen variëren van spugen en huilen tot moeite met eten en slecht slapen. Het is belangrijk om de symptomen van reflux bij een baby te herkennen, zodat je snel kunt handelen.

Mogelijke oorzaken van reflux bij baby’s kunnen onder andere liggen aan de sluitspier tussen de slokdarm en de maag die nog niet goed functioneert, de voeding van de baby, of de positie waarin de baby wordt gevoed. Door inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken, kun je beter bepalen welke behandelingen effectief kunnen zijn.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om reflux bij baby’s te verminderen. Dit kan het gebruik van medicatie omvatten, zoals voorgeschreven door een arts, maar ook voedingsaanpassingen kunnen helpen. Het kan zijn dat de baby kleine porties moet krijgen, vaker moet worden gevoed, of dat bepaalde voedingsmiddelen moeten worden vermeden. Het is belangrijk om hierover advies in te winnen bij een deskundige.

Naast medicatie en voedingsaanpassingen zijn er ook andere tips en methoden die kunnen helpen bij het verlichten van reflux bij je baby. Denk aan het rechtop houden van je baby na het voeden, het vermijden van drukte en overprikkeling, en het creëren van een rustige en ontspannen omgeving. Deze tips kunnen helpen om het huilen en ongemak veroorzaakt door reflux te verminderen.

Hoewel reflux bij baby’s een uitdagende fase kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de meeste baby’s eroverheen groeien en dat het vaak vanzelf verbetert. Onthoud dat je altijd professioneel advies kunt inwinnen als je je zorgen maakt over de gezondheid en het welzijn van je baby.

Lees verder in de volgende sectie om meer te weten te komen over de symptomen van reflux bij baby’s en hoe je ze kunt herkennen.

Symptomen van reflux baby

Voordat we ingaan op de behandeling, is het belangrijk om de symptomen van reflux bij een baby te herkennen. Het herkennen van deze symptomen kan helpen om tijdig actie te ondernemen en het ongemak voor je kleintje te verminderen.

De meest voorkomende symptomen van reflux bij baby’s zijn:

 • Regurgitatie: Het terugstromen van melk of voeding uit de maag naar de mond van de baby.
 • Braken: Het plotseling uitbraken van een grote hoeveelheid voeding.
 • Onrustig gedrag: Je baby kan prikkelbaar en onrustig zijn, vooral na het voeden.
 • Huilen na het eten: Je baby kan na het voeden onophoudelijk huilen of zich ongemakkelijk voelen.
 • Pijnlijke slok: Je baby kan pijn ervaren tijdens het slikken vanwege de irritatie in de slokdarm.
 • Terugkerende oorontstekingen: Reflux kan leiden tot terugkerende oorontstekingen bij baby’s.

Deze symptomen kunnen verschillen per baby en de ernst kan ook variëren. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle baby’s met reflux dezelfde symptomen zullen vertonen. Raadpleeg altijd een arts als je vermoedt dat je baby reflux heeft.

“Het herkennen van de symptomen van reflux bij je baby is essentieel voor het herstellen van hun comfort en welzijn.” – Dr. Anna Jacobs, kinderarts

Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een baby die last kan hebben van reflux:

Doordat reflux bij baby’s veel ongemak kan veroorzaken, is het belangrijk om de symptomen te herkennen en indien nodig behandeling te zoeken. In het volgende gedeelte zullen we dieper ingaan op de mogelijke oorzaken van reflux bij baby’s.

Oorzaken van reflux baby

Het is belangrijk om de oorzaken van reflux bij baby’s te begrijpen om effectieve behandelingen te kunnen vinden. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van reflux bij je kleintje.

 • Een van de mogelijke oorzaken van reflux bij baby’s is een zwakke sluitspier tussen de slokdarm en de maag. Deze sluitspier, ook wel de onderste slokdarmsfincter genoemd, kan het maagzuur niet volledig tegenhouden, waardoor het terugstroomt naar de slokdarm.
 • Een andere mogelijke oorzaak van reflux bij baby’s is een vertraagde maaglediging. Dit betekent dat de maag van je baby het voedsel niet snel genoeg kan verwerken, waardoor het langer in de maag blijft en de kans op reflux vergroot.
 • Daarnaast kan de anatomie van je baby ook een rol spelen bij het ontstaan van reflux. Sommige baby’s hebben een kortere en smallere slokdarm, waardoor het maagzuur gemakkelijker terug kan stromen.

Naast deze fysieke factoren kunnen ook externe invloeden reflux bij je baby veroorzaken:

 • Voeding kan een grote rol spelen bij reflux. Bijvoorbeeld, als je baby te veel voeding krijgt of te snel drinkt, kan dit de druk in de maag verhogen en reflux veroorzaken.
 • Bepaalde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, tomaten, cafeïnehoudende dranken en kruidig voedsel, kunnen de symptomen van reflux verergeren.
 • Liggen en bukken direct na het voeden kan het maagzuur gemakkelijker terug laten stromen naar de slokdarm.
 • Bepaalde medicijnen en zelfs roken tijdens de zwangerschap kunnen ook de kans op reflux bij je baby vergroten.

Door te begrijpen welke factoren reflux bij je baby kunnen veroorzaken, kun je samen met je arts de juiste behandelingen en preventieve maatregelen bespreken. Een multidisciplinaire benadering, waarbij zowel voedings- als levensstijlaanpassingen worden gedaan, kan vaak helpen om de symptomen van reflux te verminderen en je baby’s welzijn te verbeteren.

reflux baby oorzaken

Behandelingen voor reflux baby

Reflux bij baby’s kan een uitdaging zijn, maar er zijn gelukkig verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verminderen en je kleintje verlichting te bieden. In dit gedeelte zullen we de mogelijke medicatie en voedingsaanpassingen bespreken die kunnen helpen bij het verlichten van reflux bij je baby.

Medicatie voor reflux baby

In sommige gevallen kan de kinderarts medicatie voorschrijven om de refluxsymptomen van je baby te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld medicijnen omvatten die de maagzuurproductie remmen of de spijsvertering verbeteren. Het is belangrijk om de medicatie alleen op doktersadvies te gebruiken en de voorgeschreven doseringen strikt te volgen.

Voeding bij reflux baby

Naast medicatie kunnen aanpassingen in de voeding van je baby ook helpen bij het verminderen van reflux. Het is raadzaam om de voeding in kleinere hoeveelheden maar vaker aan te bieden, zodat de maag van je baby niet overbelast raakt. Daarnaast kan het nuttig zijn om rechtop te voeden en je baby na het voeden ongeveer 30 minuten rechtop te houden om reflux te voorkomen.

“Het is belangrijk om de medicatie alleen op doktersadvies te gebruiken en de voorgeschreven doseringen strikt te volgen.”

 • Geef je baby kleinere voedingen maar vaker
 • Voed je baby rechtop om reflux te voorkomen
 • Houd je baby na het voeden ongeveer 30 minuten rechtop
 • Overweeg het verdikken van voeding met rijstebloem of andere verdikkingsmiddelen, maar alleen onder begeleiding van een arts

Het vinden van de juiste medicatie en voedingsaanpassingen kan een proces van trial-and-error zijn, aangezien elke baby anders kan reageren. Raadpleeg altijd een deskundige, zoals een kinderarts of lactatiekundige, voordat je wijzigingen aanbrengt in de voeding of medicatie van je baby.

Tips om reflux baby te verlichten

Als je baby last heeft van reflux, kan het een uitdaging zijn om het huilen en ongemak te verminderen. Gelukkig zijn er verschillende tips en methoden die kunnen helpen bij het verlichten van reflux bij je baby.

Een van de eerste dingen die je kunt proberen, is het verhogen van het hoofdeinde van het bedje waarin je baby slaapt. Door het hoofd en de bovenkant van het lichaam iets omhoog te houden, kan dit helpen om maagzuur terugstromen naar de slokdarm te verminderen.

Daarnaast kan het nuttig zijn om je baby na het voeden rechtop te houden of op zijn/haar buik te leggen voor een korte periode. Dit kan helpen om druk op de maag te verminderen en de spijsvertering te bevorderen.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de voeding van je baby. Sommige baby’s reageren goed op kleine, frequente voedingen in plaats van grote maaltijden. Probeer ook voedingsmiddelen te vermijden die reflux kunnen verergeren, zoals cafeïne, citrusvruchten en gekruid voedsel.

FAQ

Wat kan ik doen om reflux bij mijn baby te behandelen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om reflux bij je baby te behandelen. Probeer de voeding van je baby in kleinere porties en vaker aan te bieden. Houd je baby na de voeding rechtop en zorg ervoor dat hij of zij voldoende boert. Daarnaast kan het helpen om het hoofdeinde van het bedje iets omhoog te plaatsen. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicatie of andere behandelingen probeert.

Wat zijn de symptomen van reflux bij een baby?

De symptomen van reflux bij een baby kunnen verschillen, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn terugkerend spugen, huilen tijdens of na de voeding, slecht slapen, prikkelbaarheid en gewichtsverlies of moeite met aankomen. Het is belangrijk om op deze symptomen te letten en eventuele zorgen te bespreken met een arts.

Wat zijn de oorzaken van reflux bij baby’s?

Reflux bij baby’s wordt vaak veroorzaakt doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kan maagzuur terugstromen naar de slokdarm. Andere mogelijke oorzaken zijn voedselallergieën, overmatige voeding of overvoeding, en druk op de buik door bijvoorbeeld strakke kleding of beweging.

Zijn er medicijnen die kunnen helpen bij reflux bij baby’s?

In sommige gevallen kan een arts medicatie voorschrijven om reflux bij baby’s te verminderen. Dit kunnen medicijnen zijn die de zuurproductie van de maag remmen of medicijnen die de beweeglijkheid van de maag bevorderen. Het is belangrijk om altijd het advies van een arts op te volgen en medicatie alleen onder medisch toezicht te gebruiken.

Zijn er voedingsaanpassingen die kunnen helpen bij reflux bij baby’s?

Ja, er zijn voedingsaanpassingen die de symptomen van reflux bij baby’s kunnen verminderen. Het kan helpen om de voeding van je baby in kleinere porties en vaker aan te bieden, zodat de maag niet te vol wordt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bepaalde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, scherpe kruiden en cafeïne, te vermijden. Het kan ook helpen om de baby na de voeding rechtop te houden en voldoende te laten boeren.

Heb je nog andere tips om reflux bij baby’s te verlichten?

Naast medicatie en voedingsaanpassingen zijn er nog andere tips die kunnen helpen bij het verlichten van reflux bij baby’s. Probeer de baby tijdens het voeden in een rechtopstaande positie te houden en zorg ervoor dat hij of zij voldoende boert. Houd de baby na de voeding ook even rechtop om reflux te voorkomen. Het kan ook helpen om de baby in een iets schuin opstaand bedje te laten slapen en om vaker kleine beetjes te voeden in plaats van grote maaltijden. Raadpleeg altijd een arts voor persoonlijk advies.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest