Wat te doen bij darmkrampjes van je baby

wat te doen darmkrampjes baby

Inhoudsopgave artikel

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby zich comfortabel voelt, maar darmkrampjes kunnen voor veel ongemak en huilbuien zorgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je baby te helpen bij het verlichten van darmkrampjes. In dit artikel delen we handige tips en adviezen van natuurlijke remedies, voedingsadviezen, massagetechnieken tot ontspanningsoefeningen die kunnen bijdragen aan de behandeling en verlichting van darmkrampjes bij je baby. Lees verder voor meer informatie!

Wat zijn darmkrampjes?

Voordat we ingaan op de behandeling van darmkrampjes, is het belangrijk om te begrijpen wat darmkrampjes precies zijn. Darmkrampjes zijn pijnlijke spasmen in de darmen van een baby. Ze kunnen optreden als de darmen van de baby zich aanpassen aan het verteren van voedsel. Dit kan leiden tot ongemak en huilen bij de baby. Darmkrampjes komen vaak voor in de eerste maanden na de geboorte en kunnen leiden tot huilen en ongemak.

Darmkrampjes bij baby’s zijn misschien niet te voorkomen, maar er zijn verschillende manieren om de pijn en het ongemak te verminderen. In de volgende secties van dit artikel bespreken we natuurlijke remedies, voedingsadviezen, massagetechnieken, ontspanningsoefeningen, huismiddeltjes en meer die kunnen helpen bij het verlichten van darmkrampjes bij je baby.

Symptomen van darmkrampjes

Bij darmkrampjes heeft een baby last van verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn buikpijn, krampen, huilen, overstrekken en gazen. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, zodat je weet dat je baby last heeft van darmkrampjes en je hem of haar op de juiste manier kunt helpen.

Buikpijn en krampen worden veroorzaakt door de samentrekkingen van de darmen van de baby. Deze samentrekkingen kunnen erg pijnlijk zijn voor de baby. Omdat baby’s nog niet kunnen praten, is huilen vaak het enige teken dat er iets mis is. Overstrekken en gazen zijn ook veelvoorkomende symptomen van darmkrampjes. Baby’s strekken zich uit om de druk op hun buik te verlichten, terwijl gazen helpt bij het kwijtraken van overtollige lucht in de darmen.

Als je merkt dat je baby vaak huilt en zich veel strekt, kan het zijn dat hij of zij last heeft van darmkrampjes. Het is belangrijk om te weten dat darmkrampjes bij baby’s heel normaal zijn en meestal vanzelf overgaan. Het kan echter moeilijk zijn om je baby te zien lijden, en daarom is het goed om te weten welke oplossingen er zijn om darmkrampjes te verlichten.

Natuurlijke remedies tegen darmkrampjes

Wist je dat er natuurlijke remedies zijn die kunnen helpen bij het verlichten van darmkrampjes bij je baby? Hieronder bespreken we enkele van deze remedies.

Kamillethee: kamillethee heeft een ontspannend effect op de spieren en kan helpen bij het verminderen van darmkrampjes. Je kunt wat kamillethee maken en dit in een flesje aan je baby geven of het zelf drinken als je borstvoeding geeft.

Buikmassage: een zachte massage van de buik kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van darmkrampjes. Masseer zachtjes met de klok mee in cirkelvormige bewegingen.

Warmtecompressen: een warm waterkruik of warm washandje op de buik van je baby kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van darmkrampjes.

Onthoud dat elke baby anders is en wat voor de ene baby werkt, misschien niet voor de andere werkt. Het is belangrijk om altijd alert te zijn op de reactie van je baby en eventuele veranderingen in de symptomen te volgen.

natuurlijke remedies darmkrampjes baby

Voedingsadviezen om darmkrampjes te verminderen

De voeding van je baby kan een grote rol spelen bij het voorkomen van darmkrampjes. Als je borstvoeding geeft, let dan op je eigen dieet en vermijd voedingsmiddelen die darmongemak kunnen veroorzaken, zoals koffie en gekruid voedsel. Daarnaast kan het helpen om je baby rustig te voeden en regelmatige pauzes in te lassen tijdens het voeden.

Als je flesvoeding geeft, probeer dan een andere fles of speen uit die minder lucht in het maagje zuigt. Ook kun je misschien een andere soort flesvoeding proberen om te kijken of dit de darmkrampjes vermindert.

Onthoud dat elke baby anders is en dat het kan helpen om de voeding bij te houden om erachter te komen welke voedingsmiddelen of voedingswijzen je baby kunnen helpen. Raadpleeg altijd een arts voordat je veranderingen aanbrengt in het dieet van je baby.

Massagetechnieken voor verlichting van darmkrampjes

Massagetechnieken kunnen de darmen van je baby helpen ontspannen en darmkrampjes verminderen. Om te beginnen, leg je baby op zijn rug en masseer je zijn buikje zachtjes in kleine cirkelvormige bewegingen met je vingertoppen.

Je kunt ook de benen van je baby zachtjes buigen en weer strekken om de buikspieren te ontspannen. Leg je baby op zijn zij en rol hem voorzichtig van de ene naar de andere zij om de gasbeweging te bevorderen.

Een andere techniek die je kunt proberen is om je baby in een warm bad te laten zakken en voorzichtig zijn buikje te masseren terwijl hij ontspant in het water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is en dat je baby te allen tijde onder toezicht staat.

Door regelmatig massagetechnieken toe te passen, kun je de darmkrampjes bij je baby helpen verminderen en hem of haar ontspanning bieden. Het is belangrijk om altijd zachtjes te masseren en te stoppen als je baby ongemak of pijn ervaart.

Ontspanningsoefeningen voor je baby

Wanneer je baby last heeft van darmkrampjes, kan ontspanning helpen om de pijn te verlichten. Hier zijn enkele ontspanningsoefeningen die je kunt doen met je baby.

Buiklig met massage

Leg je baby op zijn buik en masseer zachtjes zijn rug en benen. Dit kan de spanning in zijn buik verminderen en hem helpen ontspannen. Probeer ritmisch te masseren en gebruik eventueel wat babyolie om het comfort te verhogen.

Gemasseerd worden door een warme handdoek

Leg een warme handdoek op de buik van je baby en masseer zachtjes. De warmte kan helpen om de pijnlijke spasmen te verminderen en het masseren kan ontspannend zijn.

ontspanningsoefeningen darmkrampjes baby

Rustige bewegingen

Maak rustige wiegende bewegingen met je baby om hem of haar te helpen ontspannen. Bijvoorbeeld door hem of haar lichtjes heen en weer te wiegen of te dragen in een draagzak.

Probeer verschillende ontspanningsoefeningen uit en kijk wat het beste werkt voor jouw baby. Let wel op dat je baby niet helemaal slaapt tijdens de oefeningen en blijf alert.

Huismiddeltjes voor directe verlichting

Naast natuurlijke remedies zijn er ook huismiddeltjes die directe verlichting kunnen bieden bij darmkrampjes van je baby. Probeer bijvoorbeeld eens:

 • Fietsbewegingen: Beweeg de beentjes van je baby alsof hij of zij aan het fietsen is. Dit kan helpen bij het verminderen van ongemak door darmkrampjes.
 • Warme baden: Een warm bad kan helpen bij het ontspannen van de spieren van je baby en zo het ongemak van darmkrampjes verlichten.
 • Kamillethee: Geef je baby een klein beetje afgekoelde kamillethee om te drinken. Kamille heeft namelijk een ontspannende werking op de darmen.
 • Warmtecompressen: Leg een warmtecompress op de buik van je baby om de spieren te ontspannen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een warme handdoek gebruiken.

Probeer deze huismiddeltjes uit en ontdek welke het beste werkt voor jouw baby.

Wanneer naar de dokter?

Hoewel darmkrampjes meestal vanzelf verdwijnen, zijn er situaties waarin het raadzaam is om medische hulp te zoeken.

Neem contact op met de dokter als:

 • Je baby hoge koorts heeft
 • Je baby diarree heeft
 • Je baby bloed of slijm in de ontlasting heeft
 • Je baby weigert te eten of drinken
 • Je baby erg veel overgeeft
 • Je baby lusteloos is en weinig reageert

Als ouder ken jij je baby het best. Voelt iets niet goed, of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is dan alleen darmkrampjes, aarzel dan niet en raadpleeg de huisarts.

Tips voor ouders om met darmkrampjes om te gaan

Darmkrampjes kunnen heel vervelend zijn voor je baby en ook uitputtend voor jou als ouder. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen om je baby te kalmeren en de symptomen van darmkrampjes te verminderen:

 1. Houd je baby rechtop: Houd je baby tijdens het voeden en gedurende 15-20 minuten daarna rechtop om luchtbellen in zijn of haar buik te voorkomen. Dit kan helpen bij het voorkomen van darmkrampjes.
 2. Gebruik warmte: Leg een warme doek op de buik van je baby of gebruik een warme kruik om de symptomen van darmkrampjes te verminderen.
 3. Masseer de buik van je baby: Gebruik zachte druk en ronddraaiende bewegingen om de buik van je baby te masseren. Dit kan helpen bij het verlichten van darmkrampjes.
 4. Probeer ontspanningsoefeningen: Zachtjes wiegen of het spelen van ontspannende muziek kan je baby helpen bij het ontspannen, wat kan leiden tot vermindering van darmkrampjes.
 5. Pas voedingsveranderingen toe: Overweeg het veranderen van de voeding van je baby als je borstvoeding geeft, of overweeg een speciale voeding voor baby’s met darmkrampjes, als je flesvoeding geeft.
 6. Vraag advies aan je dokter: Als de symptomen van darmkrampjes van je baby aanhouden, raadpleeg dan je dokter voor advies.

Door deze tips toe te passen, kun je helpen om de symptomen van darmkrampjes bij je baby te verminderen en hem of haar te kalmeren.

Veelgestelde vragen over darmkrampjes

Bij darmkrampjes van je baby kunnen er veel vragen opkomen. We hebben hier de antwoorden verzameld op enkele veelgestelde vragen over darmkrampjes bij baby’s, zodat je een beter idee krijgt van wat je kunt verwachten:

Hoe lang duren darmkrampjes bij baby’s?

Over het algemeen duren darmkrampjes bij baby’s ongeveer 3-4 maanden. Naarmate de darmen zich verder ontwikkelen, nemen de symptomen meestal af en verdwijnen ze vanzelf.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van darmkrampjes bij baby’s?

De belangrijkste oorzaak van darmkrampjes bij baby’s is het feit dat hun darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Andere oorzaken kunnen zijn: een onregelmatig voedingspatroon, te veel lucht inslikken tijdens het voeden, te veel stimulatie of stress en bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe kan ik mijn baby helpen bij darmkrampjes?

Er zijn verschillende manieren waarop je je baby kunt helpen bij darmkrampjes. Het proberen van natuurlijke remedies, massagetechnieken, ontspanningsoefeningen en voedingsadviezen kan allemaal helpen bij het verlichten van de symptomen van darmkrampjes. Zorg er ook voor dat je baby voldoende rust krijgt en vermijd overstimulatie en stressvolle situaties.

Wanneer moet ik naar de dokter met darmkrampjes?

Als de symptomen van darmkrampjes aanhouden en je baby ernstig ongemak lijkt te hebben, is het belangrijk om contact op te nemen met de dokter. Dit kan wijzen op een andere aandoening zoals een allergie, intolerantie of een infectie. Ook als je baby moeite heeft met voeden of de symptomen verergeren, is het verstandig om contact op te nemen met de dokter.

 • Belangrijk om te onthouden: elk kind is verschillend en zal anders reageren op verschillende behandelingen. Het is belangrijk om te experimenteren en te vinden wat het beste werkt voor jouw baby.

Conclusie

Als je baby last heeft van darmkrampjes, kan dit een uitdaging zijn voor zowel de baby als de ouders. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies, voedingsadviezen, massagetechnieken en ontspanningsoefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ongemak veroorzaakt door darmkrampjes.

Het is belangrijk om de symptomen van darmkrampjes te herkennen en te weten wanneer je contact moet opnemen met de dokter. Vergeet niet om altijd de juiste zorg en aandacht te bieden aan je kleintje.

Hopelijk hebben we je geholpen met onze tips en adviezen om je baby te helpen bij darmkrampjes. Binnen de kortste keren is je baby weer gelukkig en gezond!

Bedankt voor het lezen van ons artikel. Vergeet niet om dit artikel te delen met andere ouders die mogelijk op zoek zijn naar advies over darmkrampjes. Zo kunnen we allemaal onze baby’s helpen om zo comfortabel mogelijk te zijn.

SEO relevant keywords: wat te doen darmkrampjes baby, tips voor darmkrampjes baby, behandeling darmkrampjes baby, verlichting darmkrampjes baby, huismiddeltjes darmkrampjes baby, natuurlijke remedies darmkrampjes baby, voeding darmkrampjes baby, massagetechnieken darmkrampjes baby, ontspanningsoefeningen darmkrampjes baby

FAQ

Wat zijn darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes zijn pijnlijke spasmen in de darmen van een baby. Ze komen vaak voor in de eerste maanden na de geboorte en kunnen leiden tot huilen en ongemak.

Wat zijn de symptomen van darmkrampjes?

De symptomen van darmkrampjes kunnen variƫren, maar vaak heeft een baby last van buikpijn, krampen, huilen, overstrekken en gazen. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, zodat je je baby op de juiste manier kunt helpen.

Welke natuurlijke remedies kunnen helpen bij darmkrampjes?

Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het verlichten van darmkrampjes bij je baby. Enkele van deze remedies zijn kamillethee, buikmassage en warmtecompressen.

Welke voedingsadviezen kunnen darmkrampjes verminderen?

De voeding van je baby kan ook een rol spelen bij darmkrampjes. We geven enkele voedingsadviezen die kunnen helpen bij het verminderen van darmkrampjes, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het hanteren van een rustig voedingsritme.

Welke massagetechnieken kunnen verlichting bieden bij darmkrampjes?

Massagetechnieken kunnen helpen bij het ontspannen van de darmen van je baby en het verminderen van darmkrampjes. We bespreken enkele eenvoudige massagetechnieken die je kunt proberen.

Welke ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij darmkrampjes?

Ontspanningsoefeningen kunnen ook nuttig zijn bij het verlichten van darmkrampjes. We delen enkele ontspanningsoefeningen die je kunt doen met je baby om hem of haar te helpen ontspannen.

Welke huismiddeltjes bieden directe verlichting bij darmkrampjes?

Naast natuurlijke remedies zijn er ook enkele huismiddeltjes die directe verlichting kunnen bieden bij darmkrampjes. We geven enkele suggesties voor huismiddeltjes die je kunt proberen.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan?

In de meeste gevallen zijn darmkrampjes onschuldig en verdwijnen ze vanzelf. Maar er zijn gevallen waarin het belangrijk is om naar de dokter te gaan. We bespreken wanneer je contact moet opnemen met de dokter.

Wat zijn enkele tips voor ouders om met darmkrampjes om te gaan?

Darmkrampjes kunnen een uitdaging zijn voor zowel de baby als de ouders. We delen enkele tips om als ouder om te gaan met darmkrampjes en het comfort van je baby te verbeteren.

Hoe lang duren darmkrampjes?

Gemiddeld duren darmkrampjes bij baby’s ongeveer 3 tot 4 maanden. Na deze periode zullen de darmen van je baby sterker worden en zullen de krampjes geleidelijk aan verminderen.

Wat kan ik nog meer doen om darmkrampjes te verlichten?

Naast de besproken remedies en technieken, kun je proberen om je baby af te leiden met rustgevende geluiden, zoals zachte muziek of witte ruis. Ook het dragen van je baby in een draagdoek kan helpen bij het kalmeren van darmkrampjes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest