Wat te doen bij buikkrampen bij je baby

wat te doen buikkrampen baby

Inhoudsopgave artikel

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby gezond en tevreden is. Helaas kunnen buikkrampen een veelvoorkomend probleem zijn bij baby’s, en dit kan zowel jij als je baby erg ongemakkelijk maken. Maar geen paniek, er zijn verschillende manieren om buikkrampen bij je baby te verzachten en verlichten. In dit artikel bespreken we effectieve tips en natuurlijke remedies om je kleintje te helpen bij het ongemak.

Buikkrampen bij baby’s behandelen

Als je baby last heeft van buikkrampen, dan wil je natuurlijk graag weten hoe je kunt helpen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmethoden en technieken die de pijn kunnen verminderen.

Een effectieve manier om buikkrampen te behandelen is door je baby te masseren. Door zachte cirkelvormige bewegingen over de buik van je baby te maken, kan je de darmen stimuleren en de pijn verlichten. Overweeg ook om een warmtedoek te gebruiken om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.

Als de krampen blijven aanhouden, kan het helpen om de voeding van je baby aan te passen. Sommige baby’s zijn gevoeliger voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose of gluten. Door deze voedingsmiddelen te vermijden of te verminderen in de voeding van je baby, kan je de buikkrampen verminderen.

Het is ook belangrijk om je baby goed te laten boeren na het voeden, omdat lucht in de darmen ook kan bijdragen aan buikkrampen. Houd je baby rechtop en geef hem of haar de tijd om te boeren.

Onthoud dat elke baby anders is en unieke behoeften heeft, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende behandelingsmethoden en te ontdekken wat het beste werkt voor jouw kleintje.

Natuurlijke remedies voor buikkrampen bij baby’s

Als ouder wil je natuurlijk je baby zo goed mogelijk helpen bij buikkrampen. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies die verlichting kunnen bieden. Hier zijn enkele opties om te proberen:

 1. Kamillethee: Kamillethee heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij spijsverteringsproblemen. Probeer een kleine hoeveelheid kamillethee te geven aan je baby en kijk of het helpt om de krampen te verminderen.
 2. Verschillende soorten kruiden: Fenchel, venkelzaad en korianderzaad kunnen allemaal helpen om buikkrampen bij baby’s te verminderen. Je kunt deze kruiden mengen om een thee te maken of kopen als kant-en-klare thee.
 3. Massage: Een zachte buikmassage kan de spijsvertering van je baby ondersteunen en helpen om de krampen te verminderen. Masseer de buik van je baby zachtjes in een cirkelvormige beweging met de klok mee.

Probeer deze natuurlijke remedies en zie welke werken voor jouw baby. Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby anders is en wat voor de ene baby werkt, misschien niet werkt voor de andere.

Tips voor het verzachten van buikkrampen bij baby’s

Als jouw baby last heeft van buikkrampen, kan dat erg vervelend en pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verlichten en je baby comfortabeler te laten voelen. Hieronder delen we enkele praktische tips en adviezen:

 1. Kalmeer je baby: Door je baby te kalmeren, kan de pijnlijke spanning in hun buik verminderen. Probeer je baby te wiegen, zachtjes te zingen, of ze dicht tegen je aan te houden.
 2. Buikmassage: Een zachte buikmassage kan helpen bij de spijsvertering en verminderen van buikkrampen. Masseer in kleine cirkels met behulp van zachte druk. Let wel op de reactie van je baby. Doe dit, als de baby wil natuurlijk.
 3. Rugmassage: Door je baby op de rug te leggen en hun rug zachtjes te masseren, kan het helpen om de spanning te verlichten en de spijsvertering te bevorderen.
 4. Warmte: Het aanbrengen van warmte op de buik kan de bloedtoevoer naar de maag verbeteren en de pijn verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een warmtedoek op de buik van je baby.
 5. Kruik: Gebruik een kruik om de pijn te verminderen. Let op dat het water niet te heet is en wikkel de kruik in een handdoek, zodat het niet te warm aanvoelt.
 6. Probiotica: Een verstoorde darmflora kan leiden tot buikkrampen. Probiotica kan helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid van je baby.

Door deze tips te gebruiken, kan je je baby verlichting bieden bij buikkrampen. We adviseren om te overleggen met een arts als de symptomen blijven aanhouden of erger worden.

Tips voor het verzachten van buikkrampen bij baby's

Buikkrampen bij baby’s voorkomen

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby zich comfortabel en gelukkig voelt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je buikkrampen bij baby’s kunt voorkomen. Door bepaalde maatregelen te nemen kun je de kans op krampen verminderen.

Preventieve maatregelen

 • Leg je baby na het voeden op de rug om te voorkomen dat er lucht in de maag komt
 • Zorg ervoor dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken
 • Geef je baby kleinere voedingen vaker in plaats van grote hoeveelheden minder vaak
 • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het voeden en vermijd afleidingen

Door deze eenvoudige maatregelen te nemen kun je de kans op buikkrampen bij je baby verminderen.

Voedingsadviezen

Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die kunnen helpen om buikkrampen bij baby’s te voorkomen. Probeer voedingsmiddelen met veel suiker of cafeïne te vermijden en geef de voorkeur aan het volgende voedsel:

 • Geef borstvoeding als dat mogelijk is
 • Probeer flesvoeding te geven die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met buikkrampen
 • Voeg probiotica toe aan het dieet van je baby, dit helpt bij de spijsvertering

Door deze voedingsadviezen te volgen kun je bijdragen aan de algehele gezondheid van je baby en de kans op buikkrampen verminderen.

Massagetechnieken voor buikkrampen bij baby’s

Een van de meest effectieve manieren om buikkrampen bij baby’s te verlichten, is door middel van massagetechnieken. Hieronder hebben we enkele massagetechnieken uitgelegd, die je kunt proberen bij je baby om de pijn te verminderen.

1. Kloksgewijs masseren: Leg je baby op de rug en wrijf met beide handen over de buik van je baby in een cirkelvormige beweging, met de klok mee. Begin bij de navel en werk je weg naar buiten toe.

2. Fietsbeweging: Leg je baby op de rug en houd zijn/haar benen vast. Beweeg de benen heen en weer in een fietsbeweging. Dit helpt om gas te laten ontsnappen en vermindert de druk op de buik.

3. Drukpuntmassage: Plaats zachte druk op specifieke drukpunten op de baby’s voetjes die gerelateerd zijn aan de spijsvertering. Drukpuntmassage kan helpen om krampen te verminderen.

Het is belangrijk om bij het masseren rekening te houden met de gevoeligheid van de baby. Let goed op de reactie van de baby en zorg ervoor dat je zachte bewegingen maakt. Massagetechnieken kunnen een ontspannend en rustgevend effect hebben op de baby, waardoor hij/zij sneller in slaap kan vallen.

Oorzaken van buikkrampen bij baby’s

Baby’s kunnen last hebben van buikkrampen om verschillende redenen.

Een veelvoorkomende oorzaak is het nog onvolgroeide spijsverteringssysteem van de baby, wat het verteren van voedsel bemoeilijkt en leidt tot opgehoopte gassen en buikpijn. Ook kan het door een allergische reactie op voedsel of intolerantie voor lactose ontstaan. Daarnaast kunnen ze buikkrampen krijgen door stress, maagzuur of een virusinfectie.

Het herkennen van de oorzaken van buikkrampen bij je baby kan helpen om ze te voorkomen en te behandelen.

baby buikkrampen oorzaken

Inzicht krijgen in de redenen achter buikkrampen

Als je baby last heeft van buikkrampen, kan dat voor ouders erg frustrerend zijn. Maar begrijpen wat de oorzaak van de buikkrampen is, kan helpen om verdere ongemakken te voorkomen.

Houd bij hoe vaak je baby krampen heeft en in welke situaties. Controleer ook of er misschien recentelijk wat in de voeding is veranderd of let op verdachte reacties op voedsel.

Tip: Raadpleeg bij ernstige of aanhoudende buikpijn van de baby altijd een arts.

Behandeling van buikkrampen bij baby’s

Afhankelijk van de oorzaak van de buikkrampen zijn er verschillende behandelingen die verlichting kunnen bieden, zoals massage, warmtedoeken, medicijnen, of veranderingen in het dieet van de baby.

Leer de symptomen van buikkrampen herkennen, probeer verschillende remedies uit en houd contact met een arts als de symptomen aanhouden of toenemen.

Warmtedoek gebruiken bij buikkrampen baby

Een warmtedoek kan een effectieve manier zijn om de buikkrampen van je baby te verminderen. Het warme gevoel kan de pijn verzachten en je baby een gevoel van comfort geven. Hier zijn de stappen om een warmtedoek veilig toe te passen:

 1. Maak een schone doek vochtig met warm water.
 2. Plaats de doek in de magnetron en verwarm deze enkele seconden. Zorg ervoor dat de doek niet te heet wordt.
 3. Test de temperatuur van de doek voor gebruik door deze op je eigen pols te leggen. De doek moet warm zijn, maar niet te heet.
 4. Leg de warmtedoek voorzichtig op de buik van je baby en houd hem of haar in de gaten terwijl hij of zij ervan geniet.

Let op: gebruik geen elektrische deken, kruik of verwarmingskussen bij je baby om het risico op oververhitting te voorkomen. Het is ook belangrijk om de warmtedoek niet te lang te gebruiken. Na ongeveer 10-15 minuten moet de doek worden verwijderd om te voorkomen dat de huid van je baby beschadigd raakt. Raadpleeg altijd een arts als je baby koorts heeft of als je je zorgen maakt over het welzijn van je baby.

Voeding bij buikkrampen bij baby’s

Als je baby last heeft van buikkrampen, kan het aanpassen van zijn of haar voeding helpen om het ongemak te verminderen.

Probeer bijvoorbeeld kleine, maar regelmatige voedingen te geven in plaats van grote maaltijden. Daarnaast kan borstvoeding ook helpen om krampen te verminderen. Als je flesvoeding geeft, probeer dan een andere variant te gebruiken om te zien of dat helpt.

Sommige baby’s kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk. Probeer te achterhalen of er voedingsmiddelen zijn die buikkrampen bij je baby triggeren en vermijd deze indien mogelijk.

Verlichting voor je baby met buikkrampen

Als je baby last heeft van buikkrampen, wil je er alles aan doen om hem of haar te helpen. Door de eerdere tips en remedies te gebruiken, kun je de pijn en het ongemak verminderen. Hieronder volgen enkele algemene tips om je baby verlichting te bieden en te troosten.

Bied troost aan je baby

Als je baby huilt vanwege de krampen, is het belangrijk om er voor hem of haar te zijn. Houd je baby dichtbij en kalmeer hem of haar met zachte woorden en aanrakingen. Dit kan helpen om de spanning te verminderen en je baby te troosten.

Gebruik muziek of witte ruis

Sommige baby’s reageren goed op rustgevende muziek of witte ruis. Dit kan helpen om je baby af te leiden van de pijn en te kalmeren.

Geef je baby een warm bad

Een warm bad kan helpen om de spieren van je baby te ontspannen en de pijn te verminderen. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en blijf altijd bij je baby tijdens het bad.

Probeer verschillende voedingsposities

Verander de voedingspositie van je baby om de druk op de buik te verminderen. Probeer bijvoorbeeld om je baby in een rechtopstaande positie te voeden of om hem of haar op een kussen te leggen tijdens het voeden.

Geef je baby gasdruppels

Gasdruppels kunnen helpen om de gasvorming in de darmen van je baby te verminderen en de pijn te verzachten. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en overleg met een arts voordat je gasdruppels geeft aan je baby.

Door deze tips en remedies te gebruiken, kun je je baby helpen om buikkrampen te verlichten en zich comfortabeler te voelen. Blijf altijd alert op de symptomen van buikkrampen en raadpleeg een arts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby.

FAQ

Wat zijn buikkrampen bij baby’s?

Buikkrampen bij baby’s zijn ongemakken en pijnlijke gevoelens veroorzaakt door samentrekkingen van de darmen. Ze kunnen resulteren in huilen, onrust en ongemak bij de baby.

Hoe lang duren buikkrampen bij baby’s?

Buikkrampen bij baby’s kunnen variëren in duur, maar meestal duren ze enkele weken tot enkele maanden. Het kan echter ook voorkomen dat buikkrampen langer aanhouden.

Wat zijn de symptomen van buikkrampen bij baby’s?

Symptomen van buikkrampen bij baby’s kunnen zijn: huilen en overstuur zijn, het optrekken van de benen naar de buik, rode wangen, opgezette buik en winderigheid.

Hoe kan ik buikkrampen bij mijn baby verlichten?

Om buikkrampen bij je baby te verlichten, kun je verschillende technieken proberen, zoals buikmassage, warmte toepassen, de juiste voeding geven en je baby in een rustige en comfortabele omgeving plaatsen.

Welke natuurlijke remedies kunnen helpen bij buikkrampen bij baby’s?

Natuurlijke remedies zoals kamillethee, venkelthee en probiotica kunnen helpen bij het verlichten van buikkrampen bij baby’s. Het is belangrijk om de juiste dosering en veiligheidsinstructies op te volgen.

Hoe kan ik buikkrampen bij mijn baby voorkomen?

Om buikkrampen bij je baby te voorkomen, kun je zorgen voor een rustige voedingsomgeving, ervoor zorgen dat je baby goed boert na het voeden en het vermijden van voedingsmiddelen die de krampen kunnen veroorzaken.

Welke massagetechnieken kunnen helpen bij buikkrampen bij baby’s?

Enkele massagetechnieken die kunnen helpen bij buikkrampen bij baby’s zijn fietsbewegingen met de benen, kloksgewijze buikmassage en het masseren van de rug van de baby.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van buikkrampen bij baby’s?

Buikkrampen bij baby’s kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een onvolledig ontwikkeld spijsverteringssysteem, voedselovergevoeligheid, inname van lucht tijdens het voeden en een groeispurt.

Hoe kan ik een warmtedoek gebruiken bij buikkrampen bij mijn baby?

Om een warmtedoek te gebruiken bij buikkrampen bij je baby, verwarm je een doek in warm water en plaats je deze voorzichtig op de buik van je baby. Let erop dat de doek niet te heet is en houd altijd toezicht op je baby.

Welke voeding kan helpen bij buikkrampen bij baby’s?

Het toevoegen van probiotica aan de voeding van je baby kan helpen bij het verminderen van buikkrampen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook buikkrampen verergeren, zoals koolzuurhoudende dranken, cafeïne en bepaalde groenten en fruit.

Hoe kan ik mijn baby verlichting bieden bij buikkrampen?

Je kunt je baby verlichting bieden bij buikkrampen door een comfortabele houding aan te nemen, rustige en ontspannende activiteiten uit te voeren, zoals zachte muziek afspelen, en geduldig en liefdevol met je baby om te gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest