wat niet eten krampjes baby

wat niet eten krampjes baby

Inhoudsopgave artikel

Als ouder wil je het allerbeste voor je baby, en soms betekent dat bepaalde voedingsmiddelen vermijden om ongemakkelijke krampjes te voorkomen. Door bewust te zijn van wat je wel en niet aan je baby geeft, kun je mogelijk de symptomen van krampjes verminderen en hun comfort verhogen.

Maar wat moet je vermijden als het om voeding en krampjes van je baby gaat? In dit artikel ontdek je welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden, en waarom ze mogelijk bijdragen aan het ontstaan van krampjes bij je kleintje.

Het aanpassen van de voeding kan een positieve impact hebben op het welzijn van je baby. Door de juiste keuzes te maken, kun je mogelijk de frequentie en ernst van krampjes verminderen. Blijf lezen om meer te weten te komen over welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en hoe je het comfort van je baby kunt vergroten.

Voedingsmiddelen vermijden bij baby krampjes

Als je baby last heeft van krampjes, kan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen mogelijk helpen om de symptomen te verminderen. Door deze voeding uit het dieet van je baby te halen, kun je de kans op darmkrampjes verkleinen.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die bekend staan om het veroorzaken of verergeren van darmkrampjes bij baby’s. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders kan reageren, dus het kan nodig zijn om te experimenteren en te kijken welke specifieke voedingsmiddelen de symptomen bij jouw baby triggeren. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je kunt vermijden:

 • Lactose: Sommige baby’s hebben moeite met het verteren van lactose, de suiker in moedermelk of gewone babyvoeding. Het kan nodig zijn om over te stappen op een lactosevrije of lactose-arme formule.
 • Gekruid voedsel: Pittig eten kan de spijsvertering van je baby verstoren en darmkrampjes veroorzaken. Het is het beste om gekruid voedsel te vermijden totdat het spijsverteringssysteem van je baby sterker is.
 • Koolzuurhoudende dranken: Drankjes zoals frisdrank en koolzuurhoudend water kunnen de symptomen van darmkrampjes verergeren. Het is het beste om deze dranken te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor water of kruidenthee.
 • Citrusvruchten: Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen kunnen de spijsvertering van je baby irriteren en krampjes veroorzaken. Het is beter om ze te vermijden totdat je baby wat ouder is.

Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen om de darmkrampjes van je baby te verminderen. Het is echter altijd een goed idee om met een kinderarts te overleggen voordat je grote veranderingen in het dieet van je baby aanbrengt. Ze kunnen professioneel advies geven dat specifiek is afgestemd op de behoeften van je baby.

Quote:

“Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan de symptomen van darmkrampjes bij baby’s verminderen.” – Dr. Lisa Johnson

Gassen in baby voeding

Wanneer het gaat om de voeding van je baby, is het belangrijk om ook rekening te houden met de mogelijkheid van gasvorming. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk bijdragen aan het ontstaan van gassen bij baby’s, wat kan leiden tot ongemak en krampjes.

Om te begrijpen welke voeding gassen kan veroorzaken, is het handig om te weten welke voedingsmiddelen bekend staan om hun gasvormende eigenschappen. Enkele veelvoorkomende boosdoeners zijn onder andere bonen, kool, uien, en koolzuurhoudende dranken. Deze voedingsmiddelen bevatten stoffen die bij de spijsvertering gasvorming kunnen stimuleren.

Naast deze voedingsmiddelen kunnen ook bepaalde melkproducten, zoals koemelk, bij sommige baby’s gasvorming veroorzaken. Dit kan te maken hebben met de lactose-intolerantie van het kindje.

Om de gasvorming en het ongemak te verminderen, zijn er enkele tips die je kunt volgen. Een daarvan is om de voeding van je baby langzaam en rustig te laten verlopen. Dit kan helpen om de hoeveelheid lucht die je baby tijdens het eten inslikt te verminderen. Zorg er ook voor dat je baby goed rechtop gehouden wordt tijdens en na het eten, zodat het gas gemakkelijker kan ontsnappen.

Een andere tip is om voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken, te vermijden of met mate te geven. Je kunt experimenteren met het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van je baby en kijken of dit een verschil maakt in het ongemak dat hij of zij ervaart.

Afbeelding van baby voeding:

gassen baby voeding

Onthoud dat wat werkt voor de ene baby mogelijk niet werkt voor de andere. Het kan dus een kwestie zijn van trial-and-error om te ontdekken welke voeding het beste werkt voor jouw baby. Raadpleeg altijd een kinderarts als je je zorgen maakt over de gasvorming of krampjes van je baby.

Aanpassingen in baby voeding voor buikkrampjes

Als je baby last heeft van buikkrampjes, kan het aanpassen van zijn of haar voeding helpen om de symptomen te verminderen. Door bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet van je baby te halen en andere voedingskeuzes te maken, kun je mogelijk de frequentie en hevigheid van de krampjes verminderen.

1. Voedingsmiddelen vermijden:

 • Voedingsmiddelen met veel gas, zoals bonen, broccoli en kool
 • Kruidig en gekruid eten
 • Citrusvruchten en tomaten
 • Voedingsmiddelen met cafeïne, zoals koffie en chocolade
 • Koolzuurhoudende dranken

Door deze voedingsmiddelen te vermijden, kun je de kans op gasvorming en irritatie in de darmen van je baby verminderen. Dit kan op zijn beurt helpen om de buikkrampjes te verminderen.

2. Aanbevolen voedingsmiddelen:

 • Rijst
 • Banaan
 • Gekookte wortels
 • Avocado
 • Gebraden kip

Deze voedingsmiddelen zijn over het algemeen licht verteerbaar en kunnen helpen om de buik van je baby te kalmeren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is, dus het is altijd het beste om met je kinderarts te overleggen voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je baby.

Krampjes baby – Voedingstips

Als je baby last heeft van krampjes, zijn er enkele voedingstips die je kunt proberen om het ongemak te verminderen en het welzijn van je kleintje te verbeteren.

Ten eerste is het belangrijk om een rustige voedingsomgeving te creëren. Probeer de voedingstijd zo kalm en ontspannen mogelijk te maken, omdat stress en onrust de krampjes kunnen verergeren. Zorg ervoor dat je baby comfortabel is en minimaliseer afleidingen tijdens de voeding.

Een andere nuttige tip is het geleidelijk introduceren van nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van je baby. Het kan zijn dat bepaalde voedingsmiddelen de krampjes kunnen verergeren. Door voedingsmiddelen één voor één te introduceren en de reactie van je baby in de gaten te houden, kun je mogelijk identificeren welke voedingsmiddelen beter vermeden kunnen worden.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is, en wat voor de ene baby werkt, werkt mogelijk niet voor een andere. Het kan handig zijn om met een zorgverlener te praten voor persoonlijk advies over het dieet van je baby en het verminderen van krampjes.

FAQ

Wat zijn voedingsmiddelen die ik moet vermijden als mijn baby last heeft van krampjes?

Bij krampjes van je baby is het raadzaam om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dit omvat onder andere gasvormende voedingsmiddelen zoals bonen, kool, uien en broccoli. Ook voedingsmiddelen met cafeïne en gekruid of vet voedsel kunnen het ongemak van krampjes verergeren. Het is belangrijk om het dieet van je baby zorgvuldig in de gaten te houden en deze voedingsmiddelen geleidelijk weer te introduceren wanneer de klachten verminderen.

Welke voedingsmiddelen kan ik beter vermijden als mijn baby last heeft van krampjes?

Er zijn specifieke voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je baby last heeft van krampjes. Dit omvat zuivelproducten zoals koemelk, kaas en yoghurt, glutenhoudende granen zoals tarwe en gerst, citrusvruchten, tomatenproducten en voedingsmiddelen met veel suiker. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen om het ongemak van krampjes te verminderen.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken gassen bij baby’s?

Voedingsmiddelen die gassen kunnen veroorzaken bij baby’s zijn onder andere bonen, kool, uien, broccoli, spruitjes en koolzuurhoudende dranken. Deze voedingsmiddelen kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en buikkrampjes bij je baby. Het is verstandig om deze voedingsmiddelen te vermijden of te beperken in het dieet van je baby om het ongemak te verminderen.

Hoe kan ik de gasvorming bij mijn baby verminderen?

Om de gasvorming bij je baby te verminderen, kun je proberen om zijn voeding beter te laten verlopen. Zorg voor een rustige voedingsomgeving en neem de tijd om je baby rustig te laten eten. Daarnaast kun je regelmatig boertjes laten en zijn buikje zachtjes masseren. Ook het gebruik van speciale flessen of spenen die de inname van lucht verminderen, kan helpen om de gasvorming te verminderen.

Welke aanpassingen kan ik maken in de voeding van mijn baby om buikkrampjes te verminderen?

Als je baby last heeft van buikkrampjes, kun je overwegen om zijn voeding aan te passen. Dit kan onder andere het vermijden van gasvormende voedingsmiddelen, het geleidelijk introduceren van vast voedsel, het verhogen van de hoeveelheid vochtinname en het proberen van borstvoeding in plaats van flesvoeding omvatten. Het is raadzaam om dit te bespreken met een kinderarts of voedingsdeskundige voor advies op maat.

Wat zijn enkele algemene voedingstips om krampjes bij mijn baby te verminderen?

Om krampjes bij je baby te helpen verminderen, zijn er enkele algemene voedingstips die je kunt volgen. Zorg voor een rustige en ontspannen voedingsomgeving, met zo min mogelijk afleidingen. Introduceer nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk en houd een voedingsdagboek bij om eventuele verbanden tussen voeding en krampjes te herkennen. Daarnaast is het belangrijk om geduldig te zijn en te weten dat krampjes meestal vanzelf overgaan na de eerste paar maanden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest