Wanneer krijgt een baby tandjes?

wanneer krijg een baby tandjes

Inhoudsopgave artikel

Als ouder wil je je baby graag zien groeien en ontwikkelen, en het krijgen van tandjes is daar een belangrijk onderdeel van. Je vraagt je misschien af wanneer het zover is en je kleintje zijn eerste tandjes krijgt. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over tandjes krijgen bij baby’s.

Vanaf ongeveer 6 maanden oud beginnen de meeste baby’s hun eerste tandjes te krijgen. Er zijn echter uitzonderingen waarbij een baby al met 3 maanden zijn eerste tandjes kan krijgen, of waarbij het krijgen van tandjes pas na 1 jaar begint. In deze periode kan je baby wat last hebben van symptomen als kwijlen, huilerigheid en pijnlijk tandvlees. Het is belangrijk om te weten hoe je deze symptomen kunt herkennen en verzachten.

Wat zijn de symptomen van het doorkomen van tandjes bij baby’s?

Tijdens het doorkomen van tandjes kunnen baby’s last hebben van verschillende symptomen. Dit kan voor hen een ongemakkelijke periode zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijnlijk tandvlees: Het tandvlees van de baby kan gezwollen en gevoelig zijn. Dit kan leiden tot ongemak en pijn voor de baby.
 • Kwijlen: De baby kan meer kwijlen dan normaal. Dit kan leiden tot huiduitslag en irritatie rond de mond en kin.
 • Huilerigheid: Baby’s kunnen prikkelbaar en huilerig zijn tijdens het doorkomen van tandjes. Het kan voor hen moeilijk zijn om te kalmeren en te rusten.
 • Slaapproblemen: Het doorkomen van tandjes kan de slaap van de baby verstoren, waardoor hij/zij moeilijk in slaap kan vallen of vaker wakker wordt tijdens de nacht.

Als ouder kun je helpen om het ongemak te verzachten door extra aandacht en verzorging te bieden tijdens deze periode. In de volgende secties bespreken we hoe je als ouder hiermee kunt omgaan.

Op welke leeftijd krijgt een baby zijn eerste tandjes?

De leeftijd waarop baby’s hun eerste tandjes krijgen, kan verschillen van baby tot baby. Over het algemeen komen de eerste tandjes tussen de 4 en 12 maanden door. Gemiddeld genomen krijgen baby’s hun eerste tandje rond de 6 maanden. Dit kan echter ook later of eerder zijn, en er zijn zelfs gevallen bekend waarin baby’s al bij de geboorte tanden hadden.

Een teken dat de eerste tandjes eraan komen, is dat je baby meer op dingen begint te kauwen en bijten. Ook kan je baby meer kwijlen dan normaal. Het is belangrijk om te onthouden dat elke baby zijn eigen tempo heeft en dat er geen reden tot bezorgdheid is als de tandjes iets later doorkomen dan gemiddeld.

Als de tandjes doorkomen, kan het zijn dat je baby daar last van heeft. In de volgende sectie bespreken we de symptomen van het doorkomen van tandjes bij baby’s en hoe je deze kunt verlichten.

eerste tandjes baby

Hoe verzacht je pijn bij doorkomende tandjes bij baby’s?

Het doorkomen van tandjes kan voor veel ongemak zorgen bij baby’s. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de pijn te verlichten en verzachten. Hieronder vind je enkele tips voor de verzorging van de tandjes van je baby:

 • Masseer het tandvlees van je baby: Wrijf zachtjes over het tandvlees van je baby om de druk te verminderen en de pijn te verlichten. Gebruik hiervoor een schone vinger of een koele lepel.
 • Bied je baby iets kouds aan: IJskoude producten, bijvoorbeeld een gekoelde bijtring, kunnen helpen bij het verlichten van de pijn. Zorg er wel voor dat de bijtring niet te hard is, om eventuele beschadiging aan het tandvlees te voorkomen.
 • Gebruik een pijnstillende gel: Er zijn speciale gels op de markt die de pijn bij doorkomende tandjes kunnen verlichten. Volg bij het gebruik van deze gels altijd de instructies op de verpakking en gebruik ze niet te vaak.
 • Houd je baby dichtbij: Het kan zijn dat je baby tijdens het krijgen van tandjes extra knuffels en troost nodig heeft. Geef hem of haar de aandacht die hij of zij nodig heeft en zorg voor een veilige en warme omgeving.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind anders kan reageren op het doorkomen van tandjes. Probeer verschillende methodes uit en ontdek wat het beste werkt voor jouw baby.

Welke producten helpen bij het verzachten van tandjespijn bij baby’s?

Naast de verzorgingstechnieken zijn er specifieke producten beschikbaar die kunnen helpen bij het verzachten van tandjespijn bij baby’s. Hieronder vind je enkele van deze producten:

 • Bijtringen: Een bijtring kan verlichting bieden bij doorkomende tandjes. Kies voor een bijtring die veilig is voor je baby en gemaakt is van zacht materiaal, zoals rubber.
 • Tandpasta voor baby’s: Het is belangrijk om de mondgezondheid van je baby te verzorgen. Gebruik een tandpasta speciaal ontworpen voor baby’s en masseer het tandvlees zachtjes tijdens het poetsen.
 • Pijnstillende gels: Er zijn verschillende pijnstillende gels beschikbaar die je op het tandvlees van je baby kunt aanbrengen om pijn te verminderen. Raadpleeg wel altijd eerst een arts of apotheker voordat je deze gebruikt.

Onthoud dat elk kind anders is en dat sommige producten beter werken dan andere. Probeer verschillende opties uit om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw baby.

verzachten van tandjespijn bij baby's

Hoe kun je het tandvlees van je baby verzorgen tijdens het doorkomen van tandjes?

Het doorkomen van tandjes kan erg ongemakkelijk zijn voor je baby en daarom is het belangrijk om het tandvlees van je baby te verzorgen. Dit kan helpen om pijn te verminderen en de mondgezondheid van je kind te bevorderen. Hieronder vind je enkele tips:

 1. Geef je baby een koude bijtring om op te kauwen. De druk van het bijten op de bijtring kan helpen om de pijn te verminderen en het kauwen kan helpen om de tandjes door te laten komen.
 2. Masseer het tandvlees van je baby meteen schone vinger, een washandje of een gaasje. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en dat je zachtjes masseert om pijn te voorkomen.
 3. Geef je baby koel voedsel om op te kauwen, zoals een stukje wortel of komkommer uit de koeling. Dit kan helpen om pijn te verminderen en je baby te kalmeren.
 4. Maak het tandvlees van je baby schoon met een nat washandje of gaasje. Dit kan helpen om bacteriën te verwijderen en de mondgezondheid te bevorderen. Gebruik geen tandpasta, omdat deze de tere babytandjes kan beschadigen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en je baby liefdevol te ondersteunen tijdens deze moeilijke fase. Als je baby veel pijn lijkt te hebben en de tips niet helpen, raadpleeg dan een arts voor advies.

Wat te doen als het doorkomen van tandjes erg pijnlijk is voor je baby?

Hoewel er verschillende verzorgingsmaatregelen genomen kunnen worden om de tandjespijn van je baby te verzachten, kan het soms voorkomen dat de pijn alsnog ondraaglijk lijkt te zijn voor je kleintje.

Als je merkt dat je baby extreem onrustig is en veel huilt, kun je overwegen om een pijnstiller te geven die speciaal voor baby’s is bedoeld. Overleg hierover altijd eerst met een kinderarts of huisarts voordat je iets toedient aan je baby.

Een andere optie is het gebruiken van een verdovende gel die op het tandvlees van je baby kan worden aangebracht. Ook hierbij geldt dat je altijd eerst advies moet vragen aan een specialist voordat je iets toedient aan je baby.

Het kan helpen om je baby extra te knuffelen en te troosten tijdens deze periode. Een rustgevend badje of een massage van het gezicht en het tandvlees kan ook verlichting bieden. Probeer daarnaast je baby af te leiden met speeltjes en andere activiteiten die hem of haar interesseren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het doorkomen van tandjes een normaal proces is en dat het uiteindelijk weer overgaat. Neem contact op met een specialist als je twijfels hebt over de gezondheid van je baby of als je je zorgen maakt over de pijn die je baby ervaart.

Hoe kan je omgaan met mogelijke slaapproblemen tijdens het tandjes krijgen?

Het doorkomen van tandjes kan voor ongemak zorgen bij je baby, ook tijdens de nachtelijke uren. Het kan voorkomen dat je baby’s slaap verstoord wordt door de pijn en irritatie die gepaard gaat met het doorkomen van tandjes. Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je baby gezond en goed uitgerust is, dus is het belangrijk om te weten hoe je hiermee om kunt gaan.

Een goede eerste stap is om extra aandacht te besteden aan het slaapritueel van je baby. Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving en leg je baby op een comfortabel matrasje. Als je baby overdag onvoldoende slaapt, kan je dit proberen aan te pakken. Een uitgeruste baby slaapt immers beter ’s nachts.

Je kunt ook proberen om de pijn te verzachten door bijvoorbeeld een speciale bijtring te gebruiken die in de koelkast gelegd is. Dit kan helpen om het tandvlees te verzachten en de pijn te verminderen. Ook het aanbrengen van een zalfje of gel op het tandvlees kan verlichting geven.

Als het toch niet lukt om je baby in slaap te krijgen, is het belangrijk om rustig te blijven en je baby te troosten en te kalmeren. Dit kan bijvoorbeeld door zachtjes te wiegen of je baby vast te houden. Vermijd felle lichten en harde geluiden en wees geduldig. Uiteindelijk zal de fase van het doorkomen van de tandjes voorbijgaan.

Onthoud dat het doorkomen van tandjes een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van je baby en dat het weer overgaat. Heb geduld en wees er voor je baby in deze periode.

Tandjes krijgen bij baby’s: een normale ontwikkelingsfase

Het doorkomen van tandjes is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een baby. Het kan voor ongemak en pijn zorgen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het tijdelijk is en dat dit ook weer voorbij gaat.

Als ouder kun je je baby helpen en ondersteunen tijdens deze fase. Zorg voor voldoende knuffels en geef je kleintje iets om op te kauwen, zoals een bijtring of een nat washandje. Door deze tips toe te passen, kun je de pijn en het ongemak van het doorkomen van tandjes verminderen.

Onthoud dus dat het doorkomen van tandjes bij baby’s een normaal en tijdelijk onderdeel is van de ontwikkeling. Als ouder kun je je baby helpen en ondersteunen tijdens deze fase. Binnenkort zal je kindje stralend lachen met een paar mooie tandjes!

FAQ

Wanneer krijgt een baby tandjes?

De eerste tandjes van een baby kunnen doorkomen rond de leeftijd van 6 maanden. Dit kan echter variëren en sommige baby’s krijgen hun eerste tandje al eerder of later.

Wat zijn de symptomen van het doorkomen van tandjes bij baby’s?

Tijdens het doorkomen van tandjes kunnen baby’s last hebben van symptomen zoals pijnlijk tandvlees, verhoogde kwijlen, huilerigheid, verlies van eetlust en slaapproblemen.

Op welke leeftijd krijgt een baby zijn eerste tandjes?

Gemiddeld krijgen baby’s hun eerste tandjes tussen de 6 en 10 maanden oud. Sommige baby’s kunnen echter al tandjes krijgen vanaf 3 maanden, terwijl andere baby’s pas hun eerste tandje krijgen wanneer ze 12 maanden of ouder zijn.

Hoe verzacht je pijn bij doorkomende tandjes bij baby’s?

Je kunt de pijn bij doorkomende tandjes bij baby’s verzachten door zachte druk op het tandvlees te geven met een schone vinger, een bijtring te gebruiken, pijnstillende gels te gebruiken die geschikt zijn voor baby’s, en door troost en afleiding te bieden.

Welke producten helpen bij het verzachten van tandjespijn bij baby’s?

Enkele producten die kunnen helpen bij het verzachten van tandjespijn bij baby’s zijn bijtringen, koude doekjes of gekoelde bijtringen, pijnstillende gels speciaal voor baby’s en homeopathische middelen zoals kamille.

Hoe kun je het tandvlees van je baby verzorgen tijdens het doorkomen van tandjes?

Je kunt het tandvlees van je baby verzorgen tijdens het doorkomen van tandjes door voorzichtig te poetsen met een zachte tandenborstel, gebruik te maken van een schone vinger of een nat washandje om het tandvlees schoon te maken, en door te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Wat te doen als het doorkomen van tandjes erg pijnlijk is voor je baby?

Als het doorkomen van tandjes erg pijnlijk is voor je baby, kun je verschillende maatregelen nemen om de pijn te verminderen. Dit kan het gebruik van pijnstillende gels of medicijnen zijn die veilig zijn voor baby’s, extra troost en knuffels bieden, en het bieden van koude bijtringen of andere koude objecten om op te kauwen.

Hoe kan je omgaan met mogelijke slaapproblemen tijdens het tandjes krijgen?

Tijdens het doorkomen van tandjes kunnen baby’s slaapproblemen ervaren. Om hiermee om te gaan, kun je een rustgevende bedtijdroutine instellen, extra troost bieden als je baby ’s nachts wakker wordt, en eventueel tijdelijk een fopspeen aanbieden voor comfort.

Tandjes krijgen bij baby’s: een normale ontwikkelingsfase?

Ja, het doorkomen van tandjes is een normale ontwikkelingsfase bij baby’s. Het is een teken dat ze groeien en zich ontwikkelen. Als ouder kun je je baby hierin ondersteunen door comfort te bieden, pijn te verzachten en goede mondverzorging te bevorderen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest