Wanneer komen kiezen door baby?

wanneer komen kiezen door baby

Inhoudsopgave artikel

Als ouder vraag je je misschien af wanneer je baby begint met het krijgen van tandjes en hoe je hen kunt helpen tijdens dit proces. Gemiddeld krijgen baby’s tussen de 4 en 7 maanden hun eerste tandjes, maar het kan ook later of eerder zijn. Het is belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en hoe je je kleintje kunt ondersteunen tijdens deze periode. In dit artikel leer je meer over het krijgen van tandjes bij baby’s en krijg je praktische tips over hoe je ermee om kunt gaan.

Lees verder om meer te weten te komen over het proces van het krijgen van tandjes bij baby’s, symptomen van doorkomende tandjes, tips voor verzorging en pijnverlichting bij doorkomende tandjes, en antwoorden op veelgestelde vragen.

Eerste tandjes bij baby’s

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden. Het proces van tandjes krijgen kan behoorlijk intensief zijn voor zowel de baby als de ouders. Je kindje kan geïrriteerd zijn en prikkelbaar gedrag vertonen door de pijn en het ongemak van doorkomende tandjes.

Maak je echter geen zorgen, het krijgen van tandjes is een natuurlijk proces dat ieder kind doorgaat. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen dat je baby tandjes krijgt:

 • Je baby kwijlt meer dan normaal.
 • Je kindje bijt op alles wat binnen handbereik is.
 • Je baby is prikkelbaar en huilt meer dan gebruikelijk.
 • Je baby heeft rood en gezwollen tandvlees.

Zodra de tandjes doorkomen, kunnen deze gevoelig zijn. Je baby kan erop kauwen en bijten om de pijn te verzachten. Zorg ervoor dat je baby voldoende zachte en veilige objecten heeft om op te kauwen tijdens het tandjes krijgen.

Symptomen van doorkomende tandjes

Wist je dat doorkomende tandjes bepaalde symptomen kunnen veroorzaken bij baby’s? Dit kan onder andere leiden tot gevoelig tandvlees, prikkelbaarheid, kwijlen en een verandering in eetlust.

Als ouder is het belangrijk om te weten welke symptomen kunnen wijzen op doorkomende tandjes, zodat je de nodige maatregelen kunt treffen. Het is niet altijd gemakkelijk om de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met doorkomende tandjes te verlichten, maar wanneer je de symptomen herkent, kun je hierop inspelen en je baby beter helpen.

Tip: Houd er rekening mee dat niet alle baby’s dezelfde symptomen zullen vertonen bij doorkomende tandjes. Het kan zijn dat je baby totaal geen last heeft, terwijl een ander kindje veel pijn en ongemak ervaart.

Let bij het herkennen van symptomen vooral op veranderingen in het gedrag van je baby. Als je baby bijvoorbeeld plotseling veel huilt, snel geïrriteerd is en minder goed slaapt, dan kan dit een teken zijn dat er tandjes doorkomen. Houd ook het tandvlees van je kindje goed in de gaten. Het kan er bijvoorbeeld rood en gezwollen uitzien, wat erop wijst dat er tandjes doorkomen.

Onthoud dat het herkennen van symptomen van doorkomende tandjes belangrijk is om je baby zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in deze periode.

Pijn bij doorkomende tandjes

Het doorkomen van de tandjes kan behoorlijk ongemakkelijk en pijnlijk zijn voor baby’s. Je baby kan huilerig en prikkelbaar worden, en kan zelfs moeite hebben met slapen als gevolg van de pijn in de mond. Gelukkig zijn er manieren om de pijn te verlichten en het proces voor je baby zo aangenaam mogelijk te maken.

Een koude bijtring kan verlichting bieden door te helpen bij het verzachten van het tandvlees. Zorg er wel voor dat de bijtring schoon en veilig is voor je baby om op te kauwen. Ook kan het masseren van het tandvlees met een schone vinger helpen om de pijn te verminderen.

Als de pijn ernstig is, overweeg dan het gebruik van een veilig en geschikt pijnverlichtend middel voor baby’s, zoals paracetamol. Raadpleeg altijd eerst de huisarts voordat je medicijnen aan je baby geeft.

Biedt troost en aandacht aan je baby tijdens dit proces, geef hem of haar extra knuffels en liefde. Het betrekken van je baby bij andere activiteiten zoals spelen of verhaaltjes voorlezen kan ook helpen om de aandacht af te leiden van de pijn.

Verzorging van de mond van je baby

Naast het verlichten van de pijn, is het essentieel om de mond van je baby goed te verzorgen. Maak de tandjes schoon met een zachte tandenborstel en water, of een tandpasta geschikt voor baby’s. Zorg er ook voor dat je baby niet te veel zoete drankjes of voedsel krijgt, en geef hem/haar een fopspeen die speciaal ontworpen is om de tandjes te beschermen.

Volg deze tips om je baby te helpen tijdens het proces van doorkomende tandjes. Door goed voor de mond van je baby te zorgen en de pijn te verlichten, kan je baby zich beter voelen en zich concentreren op al het andere leuks in het leven.

Tips voor verzorging van doorkomende tandjes

Als je baby doorkomende tandjes heeft, is verzorging essentieel om infecties te voorkomen en de pijn te verlichten. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

Masseer het tandvlees

Door het tandvlees van je baby te masseren, kun je de pijn verlichten en de doorkomende tandjes stimuleren. Was je handen goed voordat je begint en gebruik dan je vingers om zachtjes te wrijven over het tandvlees van je baby.

Gebruik koude bijtringen

Koude bijtringen kunnen helpen om zwellingen te verminderen en pijn te verlichten. Leg de bijtringen in de koelkast (niet in de vriezer) en geef ze aan je baby om op te kauwen.

Geef je baby iets om op te kauwen

Door je baby iets te geven om op te kauwen, kan de pijn worden verlicht en de doorkomende tandjes worden gestimuleerd. Je kunt kiezen voor speciale bijtringen of een schone en koele doek geven om op te kauwen.

tips voor verzorging van doorkomende tandjes

Houd het schoon

Houd het mondje van je baby schoon door regelmatig een zachte doek te gebruiken om de tandjes en het tandvlees zachtjes te poetsen. Gebruik geen tandpasta tot je baby 2 jaar oud is en gebruik geen water tijdens het poetsen.

Bied comfort

Je baby kan prikkelbaar en verdrietig zijn tijdens het doorkomen van tandjes. Bied comfort door extra knuffels, rustige activiteiten en een vertrouwde omgeving te bieden.

Tandjes van de baby poetsen

Het is belangrijk om de tandjes van je baby te poetsen voor een goede mondhygiëne en om gaatjes te voorkomen. Begin met tandjes poetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Poets de tandjes twee keer per dag met een zachte tandenborstel en water. Gebruik geen tandpasta tot de leeftijd van 2 jaar.

Plaats je baby op schoot, ondersteun het hoofdje en kantel het iets naar achteren. Gebruik een kleine hoeveelheid water om de tandenborstel nat te maken en poets zachtjes in cirkelvormige bewegingen. Poets alle kanten van de tandjes, inclusief het tandvlees.

Het kan zijn dat je baby in het begin protesteert, maar blijf rustig en laat het wennen aan het poetsen van tandjes. Maak het poetsen van de tandjes een speels ritueel en prijs je baby achteraf.

Verlichting bij doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes kunnen erg pijnlijk zijn voor je baby. Gelukkig kun je zelf een aantal remedies uitproberen om de pijn te verlichten. Hier zijn enkele van de meest effectieve manieren om je baby te helpen tijdens het proces van doorkomende tandjes.

Koude bijtringen

Een koude bijtring kan helpen om de pijn te verzachten. Leg hem voorafgaand aan gebruik even in de koelkast, zodat hij extra koud is. Het koude oppervlak zal het tandvlees verdoven en het ongemak verminderen. Let wel op dat de bijtring niet te koud is, want dan kun je meer pijn veroorzaken dan verlichten.

Tandvlees masseren

Een milde massage van het tandvlees kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren, wat de pijn kan verlichten. Was je handen grondig en gebruik je vingers om zachtjes over het tandvlees te wrijven. Deze eenvoudige handeling kan al snel verlichting bieden.

Pijnverlichtende middelen

Er zijn ook verschillende pijnverlichtende middelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor baby’s tijdens het doorkomen van tandjes. Deze middelen kunnen in verschillende vormen komen, zoals druppels, gels of sprays. Raadpleeg altijd eerst je arts voordat je deze middelen gebruikt.

verlichting bij doorkomende tandjes

Onthoud dat elke baby anders is en dat wat voor de ene baby werkt, niet per se voor de andere werkt. Het kan even duren voordat je de beste remedie voor jouw baby vindt, maar probeer vooral geduldig te blijven.

Veelgestelde vragen over tandjes krijgen bij baby’s

Het krijgen van tandjes is een mijlpaal voor baby’s, maar het kan ook leiden tot veel vragen voor ouders. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over tandjes krijgen bij baby’s:

 1. Wanneer krijgen baby’s hun eerste tandjes?

  Baby’s krijgen meestal hun eerste tandjes tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden.

 2. Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

  Doorkomende tandjes kunnen leiden tot symptomen zoals gevoelig tandvlees, kwijlen en prikkelbaarheid.

 3. Hoe kan ik mijn baby helpen bij pijn door tandjes krijgen?

  Er zijn verschillende manieren om de pijn te verlichten, zoals bijtringen koelen, zachte tandenborstels gebruiken en het aanbieden van koude drankjes.

 4. Moet ik met mijn baby naar de tandarts als de tandjes doorkomen?

  Normaal gezien hoeft dat niet, tenzij je merkt dat er problemen zijn bij het doorkomen van de tandjes. Neem dan contact op met de tandarts.

 5. Wat kan ik doen als mijn baby extreem veel pijn heeft door doorkomende tandjes?

  Als het normale verlichtingsmethoden niet werken en je baby extreem veel pijn heeft, neem dan contact op met je kinderarts voor een pijnverlichtend middel.

Aanvullende tips voor tandjes krijgen bij baby’s

Naast de eerder genoemde tips zijn er ook andere manieren om je baby te helpen tijdens het krijgen van tandjes.

Masseer het tandvlees van je baby voorzichtig met een schone vinger of een speciale tandvleesmassage. Dit kan helpen om de pijn te verlichten en de doorbloeding te verbeteren.

Laat je baby kauwen op een gekoelde bijtring of een koud washandje. De kou kan helpen om de pijn te verminderen en het tandvlees te verdoven.

Bied je baby troost en geef hem of haar extra knuffels en aandacht tijdens het doorkomen van tandjes. Dit kan je kleintje geruststellen en hem of haar helpen om te gaan met de pijn en irritatie.

Als je baby extreme pijn heeft tijdens het doorkomen van tandjes, raadpleeg dan altijd een arts of tandarts. Zij kunnen je advies geven over welke pijnstillers veilig zijn voor je baby en welke behandelingen kunnen helpen.

Onthoud dat het krijgen van tandjes voor je baby een ongemakkelijke en pijnlijke ervaring kan zijn. Met de juiste verzorging en aandacht kan je je kleintje helpen om deze fase zo comfortabel mogelijk door te komen.

Gebruik deze aanvullende tips en adviezen om je baby te ondersteunen tijdens het krijgen van tandjes en houd altijd rekening met de individuele behoeften en voorkeuren van je kleintje.

FAQ

Wanneer beginnen baby’s met het krijgen van tandjes?

Baby’s beginnen meestal met het krijgen van tandjes tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden.

Wat kan ik verwachten bij de eerste tandjes van mijn baby?

Bij de eerste tandjes van je baby kun je verwachten dat het tandvlees rood en gezwollen wordt. De tandjes kunnen langzaam doorbreken en dat kan soms wat ongemak veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

Symptomen van doorkomende tandjes bij baby’s zijn onder andere gevoelig tandvlees, prikkelbaarheid, kwijlen en een verhoogde behoefte om te kauwen.

Hoe kan ik de pijn bij doorkomende tandjes verlichten?

Er zijn verschillende manieren om de pijn bij doorkomende tandjes te verlichten, zoals het bieden van een koude bijtring, het masseren van het tandvlees met een schone vinger en het geven van pijnverlichtende middelen die speciaal zijn bedoeld voor baby’s.

Wat zijn handige tips voor de verzorging van doorkomende tandjes?

Enkele handige tips voor de verzorging van doorkomende tandjes zijn het schoonhouden van de tandjes met een zachte tandenborstel, regelmatige tandartsbezoeken en het vermijden van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen.

Hoe moet ik de tandjes van mijn baby poetsen?

Het poetsen van de tandjes van je baby kan het beste gebeuren met een zachte tandenborstel en een kleine hoeveelheid fluoride tandpasta speciaal voor baby’s. Poets voorzichtig en maak kleine cirkelvormige bewegingen.

Hoe bied ik verlichting aan mijn baby tijdens het doorkomen van tandjes?

Je kunt verlichting bieden aan je baby tijdens het doorkomen van tandjes door het geven van koude bijtringen, zachte voedingsmiddelen, en door het gebruik van pijnverlichtende middelen zoals paracetamol of een lokaal verdovende gel.

Wat zijn veelgestelde vragen over het krijgen van tandjes bij baby’s?

Veelgestelde vragen over het krijgen van tandjes bij baby’s zijn onder andere wanneer je naar de tandarts moet, wat je kunt doen bij extreme pijn en hoe je tandbederf bij baby’s kunt voorkomen.

Heb je nog aanvullende tips voor het krijgen van tandjes bij baby’s?

Ja, enkele aanvullende tips zijn het masseren van het tandvlees met een schone vinger, het bieden van extra troost en het vermijden van harde voedingsmiddelen die het tandvlees kunnen irriteren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest